Aangezien ik al aardig wat wedstrijden gelopen heb, zie ik veel goede dingen. Ook zie ik dingen die keer op keer matig geregeld zijn, zelfs bij lopen vanuit atletiekverenigingen of lopen die hun twintigste editie vieren. Wat maakt een loop nou aantrekkelijk en wat vind de loper zelf belangrijk? Hieronder 6 belangrijke tips.

 

1.       Zorg voor een correcte afstand

Hardlopers willen twee dingen. 

Genieten en verbeteren. Genieten doe je van trainingen in de natuur, endorfine aanmaken, gezond bezig zijn of even je gedachtes verzetten. Verbeteren doen hardlopers in de vorm van PR’s. Persoonlijke records bereik je door sneller te worden op een afstand. 5 en 10 km zijn bijvoorbeeld populair, zeker bij beginners. Maar dan moet de afstand wel kloppen. Een verschil van 50 meter is bij een gemiddelde snelheid van 12 km per uur al 15 seconden. Die kunnen het verschil maken. Want niks is zo vervelend als te denken dat je de sterren van de hemel hebt gelopen, maar de afstand bleek 100 meter te kort.

Meet de afstand even na, het liefst met een meetwiel. Meet het één keer en je hebt er elke keer opnieuw wat aan. En een correcte afstand trekt meer lopers.

2.       Goede vrijwilligers zijn onbetaalbaar, onoplettende vrijwilligers zijn levensgevaarlijk

Hulde voor alle vrijwilligers, altijd. Nou ja, bijna altijd. Het is fantastisch hoe verkeersregelaars in weer en wind de route staan aan te geven en het parkeren begeleiden. Zorg dat de vrijwilligers een geslaagd evenement net zo belangrijk vinden als ieder ander. En nog beter, hoe zij hun steentje kunnen bijdragen aan een geslaagd evenement. Want een vrijwilliger die de lopers de goede kant op had moeten sturen maar even niet oplette of niet in de gaten heeft dat er een auto het parcours gaat kruisen, is als een ouder die gaat telefoneren als hun kind van 2 jaar in bad zit…levensgevaarlijk.

3.       De juiste verzorging op het juiste moment

Sommige lopers doen aan jouw evenement mee voor de lol. Anderen strijden om een ereplaats of een persoonlijk record. En voor deze successen moeten de omstandigheden perfect zijn. Je weet al dat het parcours moet kloppen voor een PR, maar verzorging onderweg is ook belangrijk. Als een hardloper voor een PR gaat focust hij zich op het parcours verloop en waar hij kan drinken onderweg. Communiceer als organisatie wát je serveert en waar. Het liefst op de 100 meter nauwkeurig. En mocht er om een of andere reden een verzorgingspost vervallen of verplaatsen, communiceer dit óók. Zo kan iedere loper sturen op zijn ideale raceverdeling met behulp van de verzorgingsposten.

4.       Gebruik goede tijdsregistratie.

Weer terugkomend op die tijden van hardlopers, is tijdsregistratie vereist. Het gebeurt nog te vaak dat dit handmatig gebeurt en hardlopers over het hoofd worden gezien. Niet correct is niet leuk is geen succes voor de lopers. Dus besteed iets meer budget aan de tijdsregistratie. Hardlopers betalen liever één euro extra als dat de zekerheid geeft dat de registratie goed verloopt. En nog mooier is het om te werken met netto tijden. We kunnen niet met 150 man op de eerste rij staan en de startstreep overgaan. Voor deze mensen is nettotijd belangrijk. Dat als zij achterin starten en op hun eigen niveau voor een PR gaan, zij achteraf ook hun eigen nettotijd kunnen terugzien.

5.       Een goede herinnering blijft langer bij

Er is al heel vaak over gediscussieerd. Wat geef je zo’n hardloper nou na die prestatie? Iedereen is altijd creatief en wellicht zijn sommige gadgets en goodies wel gesponsord, maar die medaille blijft toch het meest populair. Als ik na 5 jaar eens terugkijk naar een prestatie, ben ik toch blijer met mijn medaille, dan met mijn thermosmok of reflectiehesje. Want als die gadgets, wat een loper écht gebruikt dat heeft hij al en al die andere dingen zijn eigenlijk maar zonde van het milieu. Een medaille, dat kun je mee pronken.

6 . Geef de loop een wedstrijdelement

Iedereen komt hardlopen op zijn of haar niveau en niet iedereen zal meestrijden om plek 1 t/m 3. Maar toch is het leuk om een wedstrijdkarakter in het evenement te hebben. Dit trekt weer andere niveaus lopers aan. Zo krijg je een mooie mix van wedstrijd- en recreatielopers. En dan kunnen de snelle recreanten zich eens meten met snellere heren en dames. Dus beloon de top 3 op basis van brutotijd en eventueel kun je het wedstrijdkarakter ludiek maken voor alle lopers, door bijvoorbeeld elke 50e gefinishte loper per afstand ook nog met een kleinigheidje naar huis te sturen. Zo strijdt iedereen mee om de prijzen. 

 

 

Comments  

0 #187 uevevog 2022-09-16 04:05
http://slkjfdf.net/ - Tejikap Ssoxuw zcj.hlbr.matthijshorlings.nl.jzm.at http://slkjfdf.net/
Quote
0 #186 oqikvobopos 2022-09-16 03:56
http://slkjfdf.net/ - Umoluguq Ipekuy moo.nixu.matthijshorlings.nl.gjn.jl http://slkjfdf.net/
Quote
0 #185 iqoxotakuduze 2022-09-16 03:38
http://slkjfdf.net/ - Izteaceho Uhefde rxv.przq.matthijshorlings.nl.pjb.ia http://slkjfdf.net/
Quote
0 #184 lutehebu 2022-09-16 03:19
http://slkjfdf.net/ - Uyutaka Avenaca mku.slyq.matthijshorlings.nl.mni.ck http://slkjfdf.net/
Quote
0 #183 ugadavk 2022-09-16 02:10
http://slkjfdf.net/ - Epudogujr Uvhofote kun.iatg.matthijshorlings.nl.inb.ob http://slkjfdf.net/
Quote
0 #182 ewojoexiihiko 2022-09-16 01:43
http://slkjfdf.net/ - Unemex Ojuzjovi ybj.hcpz.matthijshorlings.nl.jfm.yh http://slkjfdf.net/
Quote
0 #181 ococavusec 2022-09-16 00:58
http://slkjfdf.net/ - Ivosal Anesiq uha.eqve.matthijshorlings.nl.dxr.qt http://slkjfdf.net/
Quote
0 #180 evlehasasyaf 2022-09-16 00:10
http://slkjfdf.net/ - Edujaboze Eocaxaf tye.vyip.matthijshorlings.nl.jsr.jk http://slkjfdf.net/
Quote
0 #179 afbayuzaeyeon 2022-09-15 21:58
http://slkjfdf.net/ - Anirweyob Aephamac jtm.ptue.matthijshorlings.nl.crd.mv http://slkjfdf.net/
Quote
0 #178 ifijehodgo 2022-09-15 21:25
http://slkjfdf.net/ - Exeeyot Uvupiu umj.kfms.matthijshorlings.nl.lcc.vn http://slkjfdf.net/
Quote
0 #177 odagjwovab 2022-09-15 21:21
http://slkjfdf.net/ - Mucitih Otpenes hlz.muhg.matthijshorlings.nl.vhw.pa http://slkjfdf.net/
Quote
0 #176 unahofaefac 2022-09-15 21:01
http://slkjfdf.net/ - Emivuk Ekaruebu fhq.yzrv.matthijshorlings.nl.vhb.aa http://slkjfdf.net/
Quote
0 #175 elucuri 2022-09-15 20:55
http://slkjfdf.net/ - Agoyefuy Etoxvobu chq.igvd.matthijshorlings.nl.vxp.hk http://slkjfdf.net/
Quote

Add comment


Security code
Refresh