27-11-2016

Duidelijk nog niet hersteld

Vandaag zou ik weer de eerste keer gaan lopen sinds de 7heuvels van Nijmegen. Ik had wel wat willen trainen, maar door drukte had ik uiteindelijk alleen ‘slechts’ twee keer gefietst. ’s Ochtends voelde ik mij mentaal nog wat moe door een drukke week, maar eenmaal op de baan in Aalsmeer kwam ik wel los. De tempoversnellingen gingen vrij gemakkelijk. Al had ik voor vandaag geen scherpe doelen staan. Lekker lopen op tempo was het idee. Ik deed mee aan de 10, omdat ik na Nijmegen dit wel even uit de benen dacht te schudden, maar de souplesse was nog niet helemaal terug.

We startte tegelijk met de 5 km. Dus wat snelle lopers kon ik gelijk laten gaan . Gewoon eigen tempo en eigen concurrentie zoeken. Ik opende vrij hard, misschien wel iets te hard. In mijn enthousiasme sprong ik zelfs nog over een hegje heen om van stoep naar fietspad te switchen. So far so good, een eerste km van 3:37. Hiermee hoopte ik aansluiting te vinden bij wat andere lopers, maar iedereen liep kennelijk lekker door. Want zowel bij de 5 als 10 kilometer lopers voor mij vond ik geen aansluiting en achter mij zat ook een gat. Nouja, dan maar alles alleen doen. De wind leek mee te vallen, al hielp hij wel op wat vlakke stukken in de rug. Kerend een dijkje op voelde ik hem nu ook wel van voren. En waar ik in het begin nog soepel liep had ik vanaf 4 km ook wel zin om gewoon mijn laatste km te lopen en te finishen. Achter mij kwam langzaam iemand aansluiten die het gaatje dichtte toen hij een flinke bocht door het gras afsneed. Ik ken het parcours van andere jaren en zo hebben ze het parcours niet bedoeld. Ook voor mij zag ik wat gasten dit doen. Ik liep braaf over de weg voor een correcte meting en gelukkig deed ik toch niet mee voor de prijzen. Wel jammer dat mensen op die manier de aansluiting vinden, net even te makkelijk. Het werd weer even zwaar, deed ik maar de 5, ging door mijn hoofd.

Nee, gewoon volhouden. De 10 km was twee maal de ronde van de 5 km. Zo liep ik één ronde over de baan en kwam ik langs de start/finish in 18:57. Ik kwam als zesde door en dit zou uiteindelijk ook zo blijven. Ik probeerde mijn tempo nog wat te herpakken en mij te richten op degene voor mij, maar toch liep hij heel langzaam op mij uit. De wind leek ineens veel harder te waaien en alles voelde minder soepel, terwijl het slechts 19 minuten geleden was dat ik over dezelfde plekken van het parcours heen liep. Op 7 km volgde er gelukkig een kilometer voor de wind. Dat had ik even nodig. Ik zag dat ik gemiddeld op circa 3:50 per km liep. Als ik dit gemiddelde zou volhouden finishte ik in 38:20, dat zou een prima tijd zijn. Kilometer 8 ging op prima tempo, maar kilometer 9 met meer moeite door de wind die tegen blies. Ik perste er een verandering van loopstijl uit wat voelde als een versnelling, om ieder geval op die 3:50 te blijven. De baan kwam in zicht en zo ook de laatste 100 meters. Mijn Garmin piepte al voor 10 km, maar ik wilde onder de 38:20 op de finishklok blijven. Ik zette nog één keer aan en finishte in 38:18 netto. Een zware kluif vandaag, maar prima volhard en de tijd was minder van belang. Het voelde juist weer als motivatie om de training voor aankomende week weer lekker op te pakken.

Startnummer 724