21-10-2017

Er stond dit weekend weer een mooie trainingsloop op het programma. De 10 km Duinloop in Katwijk. Een deel van het parcours kende ik (gelukkig) al, dus ik wist enigszins wat mij te wachten stond. Eerder deze week had ik nog even 200tjes op een heuvel getraind en deed ik een 14 km wisselduurloop. De vorm is momenteel prima, alleen de knie geeft nog wisselend wat klachten. Ik had bewust 2 dagen rust gehouden, zodat ik weer even lekker uitgerust was. En dat was de moeite. Op zaterdag zouden we om 10:30 uur al starten. Redelijk vroeg dus, al scheelde het dat het droog was en niet eens heel koud. Er prikte zelfs een zonnetje tussen de wolken door. Wel stond er flinke wind van uit het zuid westen. Die voelde je duidelijk wel. Ik verkende de eerste en laatste km en maakte mij zo langzamerhand op voor de start. 

Er deden zo'n 100 lopers mee, maar wel duidelijk ook wat andere snelle heren. De 5 en 10 km starten samen, met de splitsing al na 800 meter. Ik zou dan wel zien wie de concurrentie was. Ik besloot wel lekker hard te starten, om goed mee te kunnen in een groep. Zeker met de eerste stroken  wind tegen kun je hier wel baat bij hebben. 

Het startschot klonk en ik was direct lekker weg. Het liep gelijk vals plat naar beneden, dus de vaart zat er al goed in. Ik kwam op kop te lopen en hield toen bewust wat in. Ook vanwege de tegenwind op het eerste stuk. Ik liet mij inhalen door wat jongens van de 5 km en een andere loper van de 10 km. Het eerste klimmetje volgde en we mochten gelijk aan de bak. De afdaling was vrij stijl en daarom vrij pittig.

Katwijk duinloop 2017
Altijd herkenbaar in het groene shirt. 0,5 km punt.

Enerzijds verhoogde ik de cadans en verlengde mijn pas, anderzijds kost dat direct zeer veel energie. Na wat korte klimmetjes en afdalen sloegen we rechtsaf. Ik liep nu circa 6e en moest een gaatje laten met de voorste heren. Ik besloot toch even het gat met degene voor mij dicht te lopen. Vervolgens sloegen we linksaf en ging de 5 km rechtdoor. Ik liep nu 3e, met Danny op mijn hielen. De nr 1 liep iets vooruit en als trio waren we in de achtervolging. Ik probeerde wat te herstellen van de eerste km, maar merkte dat dat moeizaam ging. Km 1 ging in 3:36, km 2 klokte ik af in 3:39, niet gek dat ik op dat tempo niet herstelde natuurlijk.  

De volgende klimmetjes kwamen in zicht. Een teruglopende bocht naar rechts en daarna werd er weer vol door getrokken. Het pad liep schuin omhoog en bij het eerst volgende klimmetje moest ik er toch echt af. Danny stoomde mooi door richting de koploper, de nummer 3 voor mij in een wit shirt leek nu ook de voorste heren te moeten laten gaan. Even ervoer ik een momenten dat ik dacht, pffff ik zit amper op 3 km en mijn benen voelen nu al zwaar. Maar gelukkig kwam ik meer en meer in mijn ritme en had ik mij na het 2 km punt niet opgeblazen. Ook degene voor mij in het witte shirt bleef een goed mikpunt. Het gat bleef ongeveer gelijk en tussen 3 en 5 km kon ik wat herstellen. Heuvelop liep degene voor mij wat uit, maar heuvelaf kwam ik steeds weer dichterbij. 

Na 5,8 km leek hij er dan toch de brui aan te geven. Ineens kon ik het gat snel dichtlopen en was het erop en erover. Dit was prettig voor mijn moraal. Op 6 km kwam hij op de klim nog even dichtbij, maar bij de afdaling nam ik definitief afstand. Dit voelde goed voor de verdeling. Nu was het een kwestie van volharden. De meeste hoogteverschillen had ik gehad, op de slotkm na. Daar zag ik enigszins tegenop, maar ik kon nu in ieder geval goed tempo houden.

Op 8 km zag ik mijn horloge in de 30 laag tikken. Ik had nog een kleine 8 minuten om onder de 38 minuten te blijven. Op zich realistisch en ik voelde mij zeker nog niet inzakken. 

Eer volgde nog een pittig stuk met wind tegen, maar al gauw mocht ik rechtsaf en zag ik ook de nummer 2 nog. Dat gat ging ik niet meer overbruggen, maar toch fijn te zien dat ik het qua verdeling goed deed en hij slechts zo'n 150 meter voor mij liep.

 

Ik ging de laatste km in en eigenlijk viel die klim best wel mee. Natuurlijk kostte het wat snelheid, maar daarna volgde ook weer een lekkere afdaling. Nog 300 meter tot de finish. Ik verkeek mij even op de afstand van het laatste stuk, maar inmiddels had ik de laatste versnelling al ingezet. Mijn horloge trilde al voor 10 km, maar ik moest nog een klein stukje. Onder de 38 minuten ging lukken!  En ik klokte uiteindelijk 37:49 af. Voor dit parcours een prachtige prestatie. Ik was dan ook meer dan tevreden. Ik zat uiteindelijk bijna een minuut achter de winnaar en de nr 4 kwam ook pas 50 seconden later. Mooi zo! Op naar Epe.