14-12-2017

Voor het eerst deed ik vandaag mee aan een 3 km baanloop. Het was voor mij vooral belangrijk om een goede tempoprikkel te genereren om weer in het 5 km ritme te komen. Ik droomde op dat moment van 10:30 ofwel 3:30/km. Maar wellicht was dat nog wat te ambitieus. Overdag had ik gewerkt, maar ik voelde mij 's avonds prima. Goed gegeten en gedronken, nog even kort kunnen ontspannen en op tijd richting Aalsmeer. 

De regen kwam met bakken uit de lucht. Met inlopen had ik al kletsnatte sokken en je voelde het koude water op de kuiten spatten. Niet echt ideaal. Ook stond er flinke wind. Dus het was per ronde steeds een stuk wind mee en dan weer tegen. Ook Everdien deed mee om weer ritme op te pakken. Zij doelde op 5:00/km. Voor 3 km een prima doel en veel mensen kozen vanwege het weer dan ook voor de korte afstand. 

Ik sprak wat andere snelle mannen aan de start en vervolgens was het aftellen. Mijn benen voelde verrassend goed, dus ik had er zin in. 7,5 rondes mocht ik volle bak.

Het startschot klonk en ik was direct goed weg. Eén iemand liep er ruim voor mij uit, maar die deed vandaag slechts 1 km. Ik opende in 1:22 op 400 meter. Een fractie harder dan 3:30/km dus. Helemaal prima. De ontspanning was er nog, maar per ronde werd de wind wel zwaarder. Het water tegen de kuiten voelde inderdaad na meerdere rondjes niet zo fijn aan, maar gelukkig hoefde ik maar ruim 10 minuten te lopen. De rondjes telde langzaam af en ik liep telkens perfect op schema. In ronde 5 en 6 verloor ik nu toch wat tijd. Ik berekende mijn tijd op basis van de klok en ik moest nog een snelle ronde lopen om in de buurt van die 10:30 te komen.

Ik ging de laatste ronde in, eerst een stuk wind mee. Ik verlengde mijn pas en ik voelde dat het tempo hoog was. De volgende bocht draaide ik langzaam tegen de wind in. Ik zag de klok in de verte tikken. Ik zette mijn laatste sprint in en vocht tegen de wind. Op exact 10:30 kwam ik over de streep. Wauw, perfect! Dit is wat ik nodig had en geeft weer vertrouwen om op dit tempo verder te trainen en uit te bouwen. Exact 3:30 per km. Everdien liep een knappe 5:03/km gemiddeld en heeft dus ook weer een prima basis om uit te bouwen. Iedereen kreeg nog een mooie plant en zo konden we tevreden huiswaarts.

Baanloop Aalsmeer december 2017 3000 meter