26-12-2017

Met 2e kerstdag probeer ik elk jaar wel ergens te lopen. Heerlijk om de sociale activiteiten even te onderbreken voor een actieve loopsessie. Even de energie kwijt na het kerstdiner. Dit jaar ging ik voor de 4e achtereenvolgende keer naar Klarenbeek. De Wim van Beek Crossloop is een leuke uitdagende loop georganiseerd vanuit de plaatselijke voetbalvereniging. Een parcours dat 70% onverhard is en mij elk jaar weer tegenvalt hoe zwaar het is. Altijd liep ik hier de 5 km, waarvan in 2014 en 2015 een plek op het podium. Vandaag ging ik wederom een poging wagen. 

Ik was de avond van tevoren om 23:35 uur thuis gekomen van 5 dagen Valencia. Volledig uitgerust zou je zeggen, maar vanwege al het stadsgeslenter was ik blij dat ik slechts 5 km hoefde te lopen.

Ik moest aardig vroeg weg vanuit Leiden. Om 9:25 zat ik in de auto en een kleine 130 km later arriveerde ik om 10:35 uur in Klarenbeek. Best ver zou je zeggen, maar 's middags zou ik op bezoek gaan in Amersfoort wat al een meer logische combinatie is.

Ik had gekozen voor mijn Lunaracer 4 van Nike. Een snelle, maar comfortabele schoen. Met de lichtelijk moeie benen een goede keuze. Ik nam de tijd om even wat in te lopen en ik verkende de eerste km om te kijken hoe modderig het bospad erbij lag. Ik voelde al wat glibberige, zware stukken, maar ik had er wel zin in. Al wordt er op dit parcours altijd ontzettend hard gelopen. De 5, 8 en 10 km starten samen, dus pas na 2,5 km weet je wie de echte concurrentie is. Ik trok mijn lange broek en vest uit, wisselde van schoenen en ik trok nog een paar sprintjes. Ik was er klaar voor. 

3..2..1.. en weg waren we. Ik was goed vooraan weg. De eerste 400 meter ging over het gras. Hier merk je al dat het lastiger is om snelheid te maken en voelen je benen al zwaarder dan op het asfalt. Ik liet de toplopers van de 10 km al gauw gaan en ik probeerde tempo te behouden zonder stuk te gaan. Op het stuk singletrack na het gras had ik wat moeite, maar na 1 km volgde een strook asfalt waar ik mijn tempo goed kon herpakken. De eerste km ging in 3:37, wat gezien het terrein een prima start is. Ik liep weg bij mijn naaste loper en volgde op een meter of 20 op mijn directe voorgangers. Weer volgde een singletrack en de 2e km ging in 3:40, prima dus! De gps had tussendoor al even wat moeite, waar ik met mijn tong op de enkels volgens mijn horloge 4:05/km liep. 

Op circa 2,5 km volgde de splitsing. De 8 en 10 km mochten rechtsaf en de 5 linksaf. Ik zag veel lopers voor mij rechtsaf slaan en toen ik linksaf sloeg zag ik dat ik zo'n 100 meter achter de nummer 1 liep. 2e dus, dit ging ik niet uit handen geven. Ook het gat met mijn achtervolg was al wel zo'n 30 meter en ik had het gevoel dat ik uit liep. Het werd nu wel zwaarder. Een stuk asfalt, maar volle bak wind tegen. Zo'n vies koud windje wat serieus kracht kostte. Even verderop sloegen we linksaf een semi verhard pad op. Het was zoeken naar de beste stukken en ondertussen waaide de wind stevig door. Het was nu bikkelen tot de finish.

3 km wederom in 3:40, maar in km 4 verloor ik dan toch wat tijd. Horloge piepte na 3:48. Maar gezien de wind en modderige stukken was dit goed verklaarbaar. Nummer 1 bleef zo'n 30 seconden vooruit en ook ik liep inmiddels weer op het gras. De wind voelde zwaar maar ik rook de finish al. Inmiddels kende ik het parcours op mijn duimpje. Ik probeerde nog even goed door te pushen. Die snelle laatste km is altijd een heerlijke training en bijna niet thuis te simuleren. Ik trok het tempo door en finishte met een mooie 2e plek in 18:08. Zo'n 20 seconden later volgde ook de nummer 3. 

Ik was meer dan tevreden en ik was blij dat mijn verre reis werd beloond met een podiumplek. Enige tijd later volgde de uitreiking met een mooie beker. De kerst was nu voor mij echt begonnen.

 

Startnummer 657

start klarenbeek crossloop 2017

Finish klarenbeek crossloop 2017