26-12-2016

 

Vandaag was het tijd voor de allerlaatste wedstrijd van 2016. De Wim van Beek crossloop op tweede Kerstdag in Klarenbeek. Inmiddels al mijn derde deelname. Een gezellig evenement en leuk je nog even sportief in te zetten tijdens de eetdagen rond kerst. Ik deed wederom mee aan de vijf km, vorig jaar won ik hier en een jaar eerder werd ik tweede. Ik zag nu al wel meteen dat het druk was met goede deelnemers. Ik wil zeker voor het podium strijden en sowieso voor een snellere tijd dan vorig jaar. Was ik voldoende hersteld van Spijkenisse? Het is in ieder geval altijd even schakelen terug naar de korte afstand.

 

Voor de start had ik besloten om een wat uitgebreidere warming up te doen. Tenslotte moest ik gelijk volle bak aan de gang. Eerst rustig losgelopen met wat oefeningen. Daarna wat langere tempostukken tot een paar honderd meter op flink tempo, om de hartslag al flink op te krikken. Eenmaal aan de start sprak ik nog iemand die voor 16:30 wilde gaan. Flink tempo dus, daar ging ik niet achteraan hollen.

 

Het parcours is altijd semi cross. Wat jammer was, was dat ze de start hadden verplaatst t.o.v. vorig jaar en je daarom wat extra meters leek te moeten lopen. Dit was al de derde keer dat ik meedeed en de derde keer dat de start/finish anders was opgezet. Jammer…

 

Het startschot klonk en we begonnen met een grote bocht over de trainingsvelden van de plaatselijk voetbalclub. Je merkt dan al dat je iets aan snelheid inlevert op de zachte ondergrond. In de bocht moest ik mijn schouders goed strak houden om mijzelf door de drukke eerste bocht te drukken, gelukkig ben ik dit inmiddels wel gewend. Je kunt beter jezelf wat breed maken en naast iemand lopen dan dat je achter hem/haar half over elkaars benen struikelt.

 

Ik kwam het gras af op ongeveer plaats 15. Ik moest heel even focussen op de ademhaling, maar merkte dat de warming up wel werkte. Ik was nog net door twee heren ingehaald, maar kon nu het tempo doortrekken. Langzaam verdwenen de voetstappen achter mij naar de achtergrond en ik kon mijn tempo mooi strak houden. Zowel km één als twee gingen volgens Strava in 3:39. Prima. Het waaide wel flink, zelfs in het bos. Maar de wind tegen moest nog komen.

 

Na een openingskm onverhard en daarna een stuk beton fietspad, volgde nu vanaf het twee kilometerpunt weer een onverharde strook. Het hele pad lag vol bladeren en stukken modder waar je weinig grip had. Het was duidelijk dat de regen van afgelopen nacht zijn sporen had achtergelaten. Op 2,5 km volgde de splitsing. Hoe zou ik er voor staan bij de vijf kilometer lopers.

 

Ik zag veel lopers rechtsaf slaan en mocht zelf linksaf. Ik zag vlak voor mij een loper ook linksaf slaan. 100 meter daarvoor liep een trio en nog een stuk daarvoor de ’16:30 loper’. Ik liep dus 6e en de verschillen waren aanzienlijk. Het was onwaarschijnlijk dat ik nog naar plek drie zou opklimmen. Met name het trio die plek 2 t/m 4 bezette had steun aan elkaar.  Hier waaide de wind vol tegen en zo hield dat trio elkaar op tempo en door hun strijd zakte zij niet in. Ik besloot er toch vol voor te blijven gaan. Tenslotte wilde ik sneller zijn dan vorig jaar, voor een stukje eigen eer. Dan maakte ik er gelijk een mooie prikkel van en op zich liep ik ook wel lekker.

 

Ik besloot dat de loper die vijfde liep mijn doel werd. Die vijfde plek moest haalbaar zijn. Langzaam kwam ik dichterbij. Ik voelde mij ook relatief sterk tegen de wind in. Km drie met dus de onverharde stukken en een strook wind tegen werd niet eens mijn traagste km, in 3:43. Op ruim drie kilometer vond ik aansluiting met de nr 5 en nam ik zijn plek in. Het was erop en erover. Ik hoorde hem even aanhaken, maar ik trok het tempo lekker door. En volgde een paar bochten en daarna weer een onverharde strook met flinke wind tegen. Ik voelde de verzuring komen, maar het was nu niet ver meer. Km 4 ging in 3:45, de traagste kilometer, maar met wind tegen niet slecht.

 

Op de laatste grasstrook kreeg ik wat moeite en keek ik eens achterom. Mijn gat was zeer groot. Ondanks het goed doortrekken van mijn tempo was ik nooit meer dichterbij het trio gekomen. Uiteindelijk finishte ik na 100m extra in 18:47 op 5,1 km. Ik werd nog herkend als de winnaar van vorig jaar en werd omgeroepen. Jammer dat ik geen podium liep, maar de tijd en race stelde mij tevreden. Ik had nu alweer zin in de volgende race. De 18:47 met 100 extra meters t.o.v. de 18:35 van vorig jaar stelde mij gerust wat betreft mijn niveau. Nu op naar een nieuw jaar. Egmond voor de fun en daarna moet de snelheid op de korte afstand weer omhoog.

 

Everdien stelde niet teleur met een flink snellere tijd dan een jaar eerder en liep bij de dames naar de negende plaats.

 

Startnummer 647