11 februari 2018 – Noord AA Polderloop, 5 km, Zoetermeer 

Momenteel is de vorm matig en de trainingsomvang laag. Ik pak mijn 5 km wedstrijdjes nog gewoon mee, om in ieder geval enige snelheid te behouden. Ook de gezelligheid en de prikkel is altijd leuk, zo in het weekend. Vandaag reisde we af naar Zoetermeer. Lekker dichtbij voor een korte 5 km. Een heen en weertje langs de plas klonk makkelijk, maar met windkracht 5 en een bijna volledig open parcours werd dit nog een flinke kluif. 

Op dat soort dagen kom ik ook matig op gang. De wind slaat op je kuiten en je moet maar zorgen dat je mee bent na de start. Ik had niet teveel goede hoop voor een snelle tijd, maar we zouden het wel zien. De eerste 800 meter ging in ieder geval met wind mee en daarna draaide je tegen de wind in tot het keerpunt. 

Het was aftellen tot de start. Er stonden aardig wat snelle jongens dus we zouden zien hoe ik zou presteren. 3..2..1.. en weg was iedereen. Ik startte het tempo even op 3:20 en toch liep de eerste groep keihard van mij weg. Die snelheid had ik nu helaas niet, ondanks dat de wind in de rug waaide. Ik liep ongeveer 10e, maar ik merkte dat een aantal jongens toch wat te hard gestart was.

Na zo'n 600 meter had ik de eerste snelle starter al opgeraapt en was het erop en erover. Na 800 meter draaide we tegen de wind in. Ik klokte de eerste km af in 3:33 en haalde volgende loper in.

Ik liep nu 8e en probeerde het tempo te consolideren. Toch ging dit moeizaam. De voorste lopers liepen amper meer uit, maar ik moest alles alleen doen en dat werkte toch in mijn nadeel. De kopgroep zag ik uit een vallen op zo'n 100 meter voor mij. Wel kon ik nu mooi van punt naar punt lopen, al zag ik op een gegeven moment ook mijn tempo naar 3:55 terugzakken. De 2e km verloor ik al veel tijd, 3:47. Na 2 km haalde ik weer een loper in, die probeerde nog even mee te gaan, maar moest lossen. Vlak na het keerpunt kwam ik weer bij een duo aansluiten. Het was vrijwel direct erop en erover. Inmiddels was ik al opgerukt naar plek 5. De verdeling was dus kennelijk niet slecht, al viel km 3 wel tegen in 3:52. 

De top 4 was duidelijk te ver weg, al viel ook dat groepje nu uit elkaar. De nummer 4 zakte hard terug en begon 30 meter voor mij ineens te wandelen. Plek 4 was nu een feit. Even leek het podium nog te lonken, maar in de laatste km ging niemand van de voorste groep het podium meer uit handen geven en ik kon er gewoon geen klap meer opgeven. De laatste 800 meter waren nu weer wind tegen en ik strandde op zo'n 30 seconden van de top 3 in slechts 18:44. Een matige tijd voor nu, maar het maakte mij wel duidelijk dat er weer werk aan de winkel is. Ook als ik weer voor het podium mee wilde doen moet ik gewoon weer een halve minuut harder kunnen lopen, want dit was al mijn zoveelste 4e plek van dit jaar. 

In die zin een goede training, maar ook een mentale wake up call om weer eens serieus te gaan trainen.

Startnummer 58