18 februari 2018 - 10 km Bosdijkloop Vinkeveen

Over twee weken ga ik meedoen aan een 10 km businessloop in Alphen. Omdat ik dan een goede bijdrage wil leveren aan de teamprestatie, besloot ik vandaag alvast weer eens een 10 km te lopen. Gewoon vlak lopen en volhouden, een prima training die ik nodig had om over twee weken goed voorbereid aan de start in Alphen te verschijnen. Ik had de laatste tijd veel 5 km's gelopen, dus deze overgang was wel even nodig. Ik wilde niks forceren, maar het mocht vandaag wel even zwaar zijn. Ik mikte op een tijd onder de 39 minuten. 

Bij de start sprak ik al enkele bekenden en wat snelle jongens. Ik ging voor een top 10 plaats vandaag. Het was aftellen, 3..2..1.. en weg mochten we. Net als andere jaren startte we vanaf het bruggetje, alleen finishte we dit keer vanaf dezelfde kant het bruggetje weer op. Op de website had ik al gezien dat de 10 km circa 10.19 km zou zijn. Helaas iets te lang dus. Wel gelukkig één grote ronde door de polder en er stond weinig wind. Het voelde in het zonnetje bijna warm aan. 

Ik was redelijk weg en merkte al gauw dat 3:50/km vandaag lekker liep. In de eerste km door de woonwijk werd ik nog ingehaald door een groepje heren, maar ik kon net niet aansluiten. De wind waaide in het open gebied toch nog wel een beetje, maar ik stond er helaas alleen voor. Na 3 km pakte ik wel een loper terug, maar dit was direct erop en erover, want het ging gewoon echt te langzaam. Vanaf 4 km merkte ik dat ik wel weer even moest schakelen naar zo'n 10 km race en verdeling. Ik miste duidelijk nog wat inhoud. Qua ademhaling was het goed te doen, maar ik had ook al wel zin om te finishen terwijl ik amper halverwege was. Na circa 5 km mochten we eindelijk linksaf en kwam de wind weer wat meer van achter, in plaats van schuin tegen.

Toch hield ik wel een groepje heren in zicht en merkte ik dat ik niet echt inleverde op tempo. Het werd wel wat zwaarder, maar mijn benen kende het trucje wat ze moesten doen maar al te goed.

 

Na 6 km volgde een drankpost. Een snelle verfrissing en daarna linksaf. De wind waaide toch wel irritant vanaf opzij en het pad werd steeds slechter. Dit was de oude spoordijk met nog veel kiezels, onverhard en sommige modderige stukken. Ik probeerde mijn ritme te blijven draaien en het feit dat ik inliep op wat heren voor mij gaf mij op dat moment een richtpunt en wat energie. 

Metertje voor metertje vond ik aansluiting terwijl het drietal vóór mij nu wel uit elkaar begon te vallen. Die oude spoordijk werd ook steeds slechter en mijn enkels en voeten vonden al die ongelijke passen maar niks. Maar ik moest volhouden en ik haalde een loper in. Hijgend klampte hij aan, maar dit duurde niet lang. Richting het einde van het pad haalde ik nog een loper bij en ging hem rustig voorbij. Het was nu nog circa één km tot de finish. De souplesse was er inmiddels helemaal uit, maar qua tempo zat ik nog altijd goed en die tijd onder de 39 minuten zou ik wel gaan halen. 

In de laatste paar honderd meter kwam ik net niet meer voorbij een andere loper voor mij en werd ik even met mijn neus op de feiten gedrukt, dat dit parcours helaas iets langer was dan 10 km. Mijn eindtijd was dus ruim 39 minuten, maar wel op een langer parcours.
Terug gerekend liep ik ongeveer 38:30 en daar was ik dan ook zeer blij mee, zeker gezien de vlakke race. Ik was nog niet waar ik moest zijn, maar dit was een belangrijke training en zorgde voor veel vertrouwen. Uiteindelijk werd ik 10e in 39:08. Op naar Alphen!

Startnummer 298